Operacije i postupci za uklanjanje vena s proširenim venama

Gotovo svaki nosilac ove bolesti mora se baviti uklanjanjem vena s proširenim venama. Čak i u ranoj fazi bolesti pojavljuju se žile koje se konzervativnim metodama ne mogu obnoviti. Tada pacijenti počinju razmišljati o tome kako zauvijek ukloniti proširene vene s nogu. Nažalost, operacija neće moći u potpunosti zaustaviti napredovanje bolesti. Da biste zaustavili bolest, morat ćete prilagoditi način života i brinuti se o žilama. Uklanjanjem proširenih vena liječnici postižu značajno poboljšanje stanja pacijenta: nestaju edemi, bol, težina u nogama.

Indikacije za operaciju

Uklanjanje proširenih vena nije indicirano za sve bolesnike. Naravno, postoje žene i muškarci koji su nesretni zbog vaskularnih kvrga pod kožom. Radije uklanjaju vene iz estetskih razloga. No većina pacijenata ne odlučuje se na ovaj korak samostalno, već ih liječnik šalje na operaciju. Indikacije za operaciju su sljedeće:

 • ozbiljno oticanje udova;
 • promjena boje i strukture tkiva;
 • pojava ljekovitih trofičnih čireva;
 • redovita pogoršanja tromboflebitisa;
 • snažan porast safenskih vena;
 • bolovi u udovima.

Unatoč činjenici da se mnogi pacijenti boje ove operacije, ona uopće nije štetna za tijelo. Ako se kirurška intervencija provodi pomoću modernih instrumenata i tehnika, pacijent će se vrlo brzo oporaviti. Naravno, uklanjanje vene je propisano ako liječenje lijekovima uopće ne djeluje.

operacija kod varikoznih vena

Tko naručuje operaciju?

Smjer operacije daje flebolog, ali vaskularni kirurg posebno sudjeluje u izradi plana kirurškog liječenja varikoznih vena. Pažljivo pregledava pacijenta, procjenjuje stanje venskih zalistaka pomoću hardverskih metoda istraživanja. Ako su zahvaćene vanjske vene, može se odustati od radiofrekvencijske obliteracije ili skleroterapije. Kod dubokih varikoznih vena bit će potrebna flebektomija.

Koliko košta operacija liječenja varikoznih vena?

Kirurška intervencija izvodi se u dnevnoj bolnici ili na specijaliziranom odjelu vaskularne kirurgije. U državnim institucijama, ako postoji uputnica liječnika, operacija je besplatna. Troškovi kirurškog liječenja varikoznih vena u privatnim klinikama variraju. Ne postoji maksimalan trošak jer bolnice nude širok spektar usluga.

Kontraindikacije

Unatoč činjenici da se uklanjanje proširenih vena smatra univerzalnom metodom liječenja bolesti, ne može se svatko podvrgnuti postupku. Kontraindiciran je u nekih kategorija bolesnika zbog sklonosti krvarenju i trombozi. Uz koronarnu bolest srca i nedavni moždani udar, vene se ne smiju uklanjati. To će povećati stres na kardiovaskularni sustav. Pacijent se prvo mora oporaviti, a zatim podvrgnuti drugom pregledu. Popis kontraindikacija za operaciju uključuje:

 • arterijska hipertenzija 3 i 4 stupnja;
 • II i III tromjesečje trudnoće;
 • prisutnost upale na nogama, uključujući ekcem;
 • zarazne lezije udova;
 • starost preko 70 godina (zahtijeva temeljito ispitivanje zdravstvenog stanja);
 • oštećenje dubokih vena ekstremiteta (neophodna je konzultacija s nekoliko kirurga i ako je moguće resekcija promijenjene žile).

Kako se pripremiti za operativni zahvat?

Nekoliko dana prije kirurškog liječenja varikoznih vena, pacijent mora proći opće i biokemijske testove. Mora se provjeriti sklonost krvi stvaranju krvnih ugrušaka. Ako je sve u redu, tada nećete trebati polagati druge testove. Ujutro na operaciju trebate se istuširati, ukloniti višak vegetacije s noge koja će se operirati. Također, predoperativna priprema prije uklanjanja proširenih vena uključuje:

 • ispitivanje pacijenta na osjetljivost na lijekove protiv bolova i anestetike;
 • kontrolni ultrazvučni pregled.
provođenje ultrazvuka prije operacije kod varikoznih vena

Uoči operacije, poželjno je ograničiti se na laganu večeru. Bolje je ne piti 3-4 prije operacije. Postoje i neke kontraindikacije, ovisno o vrsti anestezije koju se liječnik odluči koristiti.

Vrste operacija

Trenutno je moguća operacija koja štedi vene kod proširenih vena. Svi pacijenti koji se odluče na operaciju trebali bi biti svjesni toga. Danas liječnici razvijaju način za uklanjanje proširenih vena uz očuvanje safene vene. Glavni problem ove tehnike je što nije prikladna za sve pacijente. Kirurška intervencija na skupini dobrovoljaca pokazala je da neće biti moguće sačuvati posudu s uznapredovalim proširenim venama.

Uz pomoć nekih metoda možete ukloniti proširene vene u dijelovima, t. j. izrezivanje zahvaćene vene i zašivanje njezinih zdravih područja zajedno. Ali ovaj pristup liječenju bolesti trebao bi odobriti vaskularni kirurg, jer nemaju svi pacijenti vene koje se mogu normalno oporaviti. Najčešće se u kirurškoj praksi koriste sljedeće metode uklanjanja varikoznih vena:

 • flebekotmija;
 • mini flebektomija;
 • skidanje;
 • skleroterapija;
 • obliteracija radio frekvencija;
 • laserska koagulacija.

Flebektomija (Crossectomy)

Ovaj postupak je uklanjanje safenskih vena. Krossektomijom se sve pritoke vene prvo podvežu, a zatim zaustave. Posuda se uklanja zajedno s granama. Rez se vrši na dva mjesta. Ova se tehnika koristi za operiranje bolesnika s prijetnjom tromboze.

Mini flebektomija

Razlika između ove operacije i klasične je u tome što se umjesto rezova rade proboji na površini nogu. Operacija je manje traumatična za pacijenta, ali postoje neki nedostaci. Ne mogu se sve vene ukloniti punkcijama i nemaju je svi bolesnici. Ako pacijent ima široku mrežu kapilara ili žila, tada se ova metoda ne može koristiti.

Skidanje

Ova se kirurška metoda smatra minimalno invazivnom. Tijekom operacije uklanja se samo zahvaćeni dio vene, a posuda ostaje u potpunosti. Sve se manipulacije izvode kroz mali ubod kože. Skidanje je često dio flebektomije. Sami rezovi su suptilni. Njihova duljina rijetko prelazi 1 cm. Prednosti ove tehnike uključuju kratko razdoblje oporavka. Nakon 2 tjedna pacijent se može vratiti svom uobičajenom načinu života.

skidanje vena s varikoznim venama

Skleroterapija

Ovaj se postupak sastoji u ubrizgavanju specijalizirane sklerozirajuće tvari u zahvaćenu posudu. Zahvaćena vena se lijepi, protok krvi se zaustavlja, proširene vene se povlače. Ova se operacija provodi ako je potrebno ukloniti posude male duljine i promjera. Sclerosant ne može slijepiti velike vene. Nakon nekog vremena obnavljaju se i krv počinje ponovno kružiti kroz njih.

skleroterapija kod varikoznih vena

Obliteracija radiofrekvencije

Ova je metoda razvijena kao zamjena za klasičnu vaskularnu kirurgiju. Tehnika se sastoji u činjenici da usmjereni radiofrekvencijski val djeluje na stijenke posude, zatvarajući je. Nakon nekog vremena zaustavlja se stagnacija krvi, a protok krvi se normalizira. Prije početka liječenja vena, u uređaj se unose sljedeći parametri:

 • promjer vene;
 • potrebna razina izlaganja toplom.

Ovaj pristup operaciji omogućuje vam potpuno uklanjanje ozljeda okolnih tkiva i susjednih posuda. Za operaciju se koriste materijali za jednokratnu upotrebu. Kad je operacija dovršena, proboji se dezinficiraju i po potrebi šivaju (ako krvarenje ne prestane). Pacijent može ići kući 4-5 sati nakon operacije.

radiofrekventna obliteracija kod varikoznih vena

Laserska koagulacija

Ova metoda uklanjanja proširenih vena smatra se najsuvremenijom i manje traumatičnom. Liječnici ne rade rez na tkivima, pa se pacijenti možda neće brinuti zbog estetske komponente nogu. Koža je probušena na određenom mjestu. Kroz rupu se uvodi laserski svjetlosni vodič koji isparava oštećenu posudu. Jedna od prednosti laserske koagulacije je nizak broj recidiva. Samo 5% pacijenata traži revaskularno uklanjanje nakon laserskog tretmana.

pregled vena prije laserske koagulacije varikoznim venama

Kako se izvodi operacija?

Prvi korak u bilo kojoj operaciji je umrtvljivanje mjesta kirurškog zahvata. Epiduralna anestezija kod varikoznih vena naznačena je ako je područje koje treba liječiti veliko. Pacijent će biti stalno budan, ali motorička aktivnost će biti potpuno onemogućena. Ako trebate ukloniti samo jednu malu venu, primijenite provodnu ili lokalnu anesteziju. Daljnji slijed radnji ovisi o tome koja se vrsta operacije izvodi. Opća shema kirurške intervencije je kako slijedi:

 • Prije operacije, posude su izolirane, koje se moraju ukloniti.
 • Liječnik napravi rez na dnu vene.
 • Kroz rupu se umetnu posebni uređaji ili se napravi nekoliko dodatnih ureza duž cijele dužine vene.
 • Posude su zapečaćene ili dopuštene i izvučene.
 • Mjesta na kojima je vena bila povezana s drugim posudama su zašivena.

Postoperativni oporavak

Značajke rehabilitacije nakon uklanjanja vene na nozi s varikoznim venama ovise o tijelu određenog pacijenta i vrsti kirurške intervencije. Odmah nakon završetka svih manipulacija, elastični zavoji bit će fiksirani na nozi. Ne mogu se ukloniti nekoliko sati. Do kraja postoperativnog razdoblja nakon proširenih vena, pacijent mora poštivati sljedeće preporuke:

 1. Stalno nosite kompresijske odjevne predmete. Prvih nekoliko tjedana nakon operacije ne smije se uklanjati, čak ni prije spavanja.
 2. Ne dižite utege veće od 10 kg.
 3. Uzimajte venotonične lijekove svakodnevno.
 4. Dođite na preglede u dogovorene termine.
 5. Baviti se gimnastikom.
 6. Ne uzimajte vruće kupke, ne posjećujte kupke i saune.

Lagana masaža može ubrzati oporavak nogu. Nije potrebno ići kod stručnjaka za njega. Možete samostalno masirati noge laganim pokretima pritiska. Dopuštenje za ostale restorativne postupke mora dati liječnik.

Moguće komplikacije nakon operacije

Nakon operacije neki pacijenti imaju negativne posljedice. Komplikacije se razvijaju u ljudi s genetskom predispozicijom za probleme tromboze i zgrušavanja krvi. Normalno je imati modrice i modrice ako je prošlo i do mjesec dana nakon operacije. Najčešće komplikacije su:

 • gubitak osjeta u nogama zbog oštećenja živaca tijekom operacije;
 • obilno krvarenje;
 • bolno oticanje noge na mjestu operacije;
 • utrnulost u potkoljenici;
 • pojava gnoja u hematomu.

Seroma se nakon liječenja varikoznih vena najčešće razvija zbog genetske tendencije pacijentovih kapilara da nakupljaju limfu. Unatoč svom ne baš neugodnom izgledu, ova tekućina nije opasna za pacijenta. U oko 90% slučajeva otapa se sam, a samo 10% pacijenata mora ga sisati. Njega šavova Seroma ista je kao i kod normalnih lezija kože.

Postoperativni način života

Uklanjanje proširenih vena na nogama bez posljedica odvija se za 96% pacijenata. Prvih nekoliko dana možete osjetiti blage bolove, ali onda će nestati. Pacijent bi trebao isključiti masnu i nezdravu hranu iz svoje prehrane. Nakon operacije, glavni zadatak pacijenta, osim oporavka, je održavanje vena u dobrom stanju. To zahtijeva:

 • odbiti loše navike;
 • poštujte režim odmora i rada (čak i na poslu, čak i ako morate stalno stajati / sjediti, ne zaboravite na zagrijavanje);
 • smanjite unos kofeina;
 • pratiti držanje tijela;
 • održavati indeks tjelesne mase normalnim;
 • odaberite udobnu obuću i odjeću.

Prvo mjesto zauzima jutarnja i večernja gimnastika nogu. Vježbe iz ove skupine pomoći će ublažiti umor s nogu, ojačati krvne žile, ligamente, tetive. Također morate uvesti svakodnevne šetnje na svježem zraku. Idealno bi bilo da osoba dnevno prepješači najmanje 8 km. Ako vam je teško svladati takvu udaljenost odjednom ili nemate dovoljno vremena, tada je možete smanjiti na 3 km.