Kako liječiti proširene vene kod žena

bolovi u nogama s varikoznim venama

Mnogim je ženama pojava venske mrežice na nogama prije svega estetski problem. Ali, ovo je znak razvoja ozbiljne bolesti, u nedostatku liječenja koja ozbiljno prijeti zdravlju i životu. Stoga, na manifestaciji najmanjih znakova proširenih vena nogu kod žena, potrebno je odmah započeti liječenje bolesti. Riješiti se patologije moguće je u početnoj fazi uz pomoć konzervativnih metoda terapije, dok uznapredovali stadiji bolesti zahtijevaju obveznu kiruršku intervenciju.

Koja je opasnost od proširenih vena na nogama kod žena

Proširenim venama donjih ekstremiteta prijete brojne negativne posljedice. Prije svega, povećava se volumen krvi u venama, što dovodi do njegove stagnacije. Intenzitet opskrbe arterijskom krvlju je značajno smanjen. Kao rezultat toga, tjelesna tkiva počinju patiti od gladi kisika. Nedostatak hranjivih sastojaka može dovesti do razvoja hipoksije i degeneracije.

manifestacije proširenih vena na nogama kod žena

Ozbiljne komplikacije proširenih vena na nogama uključuju razvoj:

 • Flebitis.Bolest je karakterizirana razvojem upale na stijenci žile iznutra. Prati je jaka bol i promjena boje kože. Upala može zahvatiti nekoliko vena odjednom, što značajno narušava zdravlje. Ako se ne liječi, velika je vjerojatnost da će se razviti tromboflebitis.
 • Tromboza.Podmuklost ovog oblika komplikacija leži u teškoj identifikaciji ove patologije. To se objašnjava pojavom krvnog ugruška uglavnom u dubokim venama donjih ekstremiteta. Ova patologija dovodi do disfunkcije organa kardiovaskularnog sustava, kao i do kršenja reoloških svojstava krvi. Krvni ugrušci mogu u potpunosti blokirati lumen posude, što će dovesti do ozbiljnih posljedica, pa čak i do smrti.
 • Tromboflebitis.Može utjecati na duboke i unutarnje vene. Najčešće se patologija razvija na donjim ekstremitetima. Stagnacija krvi u venama dovodi do stvaranja ugrušaka u njoj i razvoja upale venskih zidova. Opasnost da se krvni ugrušak odlijepi od zidova krvnih žila leži u mogućnosti njegovog prodiranja u srce, plućnu arteriju ili čak u mozak. Rezultat takvog tromba koji luta tijelom definitivno je smrt osobe.
 • proširene vene na nogama kod žena
 • Trofični čirevi.Nastaje kao rezultat nedovoljne opskrbe kože kožom u području zahvaćene vene. U početnoj fazi razvoja patologije koža jednostavno mijenja boju. Ali s napredovanjem, na tim se područjima stvaraju čirevi, karakterizirani dugim procesom zacjeljivanja. U ovom stanju površinske vene međusobno "rastu", što povećava vjerojatnost krvarenja, čak i uz manja oštećenja kože.

Dugotrajno napredovanje varikoznih vena i razvoj uznapredovalog stadija bolesti prijeti invaliditetom i invaliditetom pacijenta.

Većina pacijenata ne razumije opasnosti od proširenih vena na nogama. Ali, razvoj takve patologije u nedostatku njenog liječenja doprinosi razvoju nepopravljivih posljedica i čak može dovesti pacijenta do invaliditeta. U medicinskoj praksi postoje slučajevi u kojima su posljedice bolesti završavale smrću.

Gdje započeti liječenje

Vensku insuficijenciju karakterizira usporen razvoj i produženi tijek. Disfunkcija cirkulacije krvi u safenskim venama može se dogoditi tijekom nekoliko godina. Za to vrijeme vaskularni tonus se postupno smanjuje, što dovodi do razvoja nepovratnih posljedica.

Vremenom se razvija kronična proširena vena, koju prati stalna stagnacija krvi u promijenjenim venama. Ovo stanje dovodi do pojave kronične upale i oticanja mekih tkiva nogu.

simptomi proširenih vena na nogama kod žena

Opasno po zdravlje nisu samo proširene vene, već i venska tromboza koja se pojavljuje u njezinoj pozadini. Prati ga jaka bol, ud postaje plav, zahvaćena vena pretvara se u natečenu, gustu, pocrvenjenu kabel. Vremenom nastaje zanemareni oblik patologije koji nosi opasnu prijetnju ljudskom životu.

Stoga liječenje proširenih vena na nogama treba započeti s manifestacijom težine u nogama, brzim umorom i oticanjem donjih ekstremiteta. Parestezija, osjećaj pečenja u mišićnom tkivu, noćni grčevi i sindrom nemirnih nogu također su preteča ove patologije.

Ne biste trebali čekati vizualne simptome proširenih vena kod žena. Manifestacija nelagode u donjim ekstremitetima ukazuje na potrebu posjeta flebologu.

Na pregled kod liječnika izvršit će se vizualni pregled nogu i procijeniti zdravlje vena. Ponekad su za utvrđivanje dijagnoze dovoljni pritužbe pacijenta i temeljit pregled. No, kao temeljitiji pregled može se dodijeliti instrumentalna dijagnostika.

pregled nogu kod liječnika s proširenim venama
 • Duplex sonografija. Jedinstvena tehnika koja vam omogućuje da u 20 minuta vidite detaljnu kliničku sliku stanja površinskih i dubokih vena.
 • Računalna tomografska flebografija. Provodi se uvođenjem kontrastnog sredstva u šupljinu vene. Takva dijagnoza pomaže u razlikovanju dijagnoze od vjerojatne tromboze.
 • Magnetska rezonancija (MRV) vrsta je magnetske rezonancije. Omogućuje vam procjenu stanja žila kroz koje se krv vraća u srce.
 • Segmentalna doppler ultrazvuk. Najjednostavnija dijagnostička metoda za utvrđivanje zdravlja arterija donjih ekstremiteta.

Provođenjem posebnog kompleksa krvnih pretraga utvrdit će se sklonost povećanom stvaranju tromba.

Na temelju rezultata dijagnoze, liječnik određuje taktiku liječenja i, ako je potrebno, propisuje minimalno invazivnu operaciju.

Liječenje venske insuficijencije započinje spoznajom da nas je patologija zahvatila. Sljedeći je korak pravodobno posjetiti liječnika i proći cjelovit pregled donjih ekstremiteta.

Kako liječiti proširene vene na nogama

Nakon što se ženi dijagnosticira proširena vena na nogama, treba strogo poštivati sve liječničke preporuke kako bi se bolest uklonila. Bez obzira na fazu svog razvoja, terapiju patologije treba provoditi na sveobuhvatan način.

Glavne metode liječenja proširenih vena na nogama uključuju:

 • Kirurška terapija.Provodi se u iznimnim slučajevima, kada konzervativno liječenje ne daje rezultat ili u poodmakloj fazi patologije. Postoje dvije vrste intervencije:
  • Klasična flebektomija - uklanjanje zahvaćene vene.
  • Miniflebektomija - temelji se na uklanjanju malih čvorova u venama.
  skleroterapija kod varikoznih vena u žena
 • Terapija fleboskleriziranjem.Niskotraumatična metoda u kojoj je oštećena vena zapečaćena uz pomoć određenih manipulacija. Minimalno invazivno liječenje proširenih vena provodi se sljedećim vrstama:
  • Skleroterapija. Sastoji se u primjeni posebnog ljepljivog pripravka na zahvaćenu posudu.
  • Laserska koagulacija. Uklanjanje krvožilne mreže na nogama provodi se izlaganjem laserskim zrakama.
  • Radiofrekventna ablacija. Uvođenje katetera za jednokratnu uporabu potiče kontrakciju proširenih žila.
  • Liječenje lijekovimaprovodi se uzimanjem lijekova različitih farmakoloških skupina za vanjsku i unutarnju uporabu. Odabir lijekova provodi se uzimajući u obzir kliničku sliku bolesti i opće zdravlje žene.
  • Nošenje kompresijske odjeće.Preporučuje se nakon kirurškog liječenja i u složenoj terapiji patologije. U različitim fazama liječenja treba odabrati odgovarajuću klasu kompresije.

  Kao dodatnu terapiju liječnici preporučuju upotrebu metoda tradicionalne medicine. Također, važna točka u liječenju varikoznih vena kod žena je normalizacija načina života i održavanje zdrave prehrane.

  Kako liječiti vene na nogama kod varikoznih vena različitog stupnja

  Mnogi ljudi odgađaju posjet flebologu, jer se boje kirurškog liječenja proširenih vena. Ali, terapija varikoznih vena provodi se različitim metodama i to ovisi o stupnju razvoja bolesti.

  1. Najnježniji i najbrži tretman provodi se u početnoj fazi varikoznih vena na nogama. Terapijski kompleks u ovoj fazi uključuje:
   • Sustavno izvođenje popravne gimnastike.
   • Prolazak tečaja masaže.
   • Korištenje lokalnih lijekova za ublažavanje simptoma bolesti.
   • Moguće imenovanje venotonika za prevenciju bolesti.
   • Provođenje medicinskih postupaka poput skleroterapije ili terapije ozonom.

   Da bi se konsolidirao dobiveni terapeutski učinak u početnoj fazi razvoja varikoznih vena, pacijentima nakon liječenja preporučuje se nošenje posebnog kompresijskog donjeg rublja.

  2. Druga faza razvoja proširenih vena popraćena je izraženijim simptomima. Stoga je u ovoj fazi važno ukloniti ne samo uzrok bolesti, već i zaustaviti neugodne simptome patologije. Terapija druge faze proširenih vena provodi se na dva načina:
  3. vene na nogama s proširenim venama
   • Tradicionalno. Uključuje uzimanje lijekova sistemskog i lokalnog djelovanja. Također je preduvjet u ovoj fazi nošenje medicinskog dresa.
   • Operativni. Metoda kirurške intervencije odabire se uzimajući u obzir kliničku sliku bolesti i opće zdravlje pacijenta. U slučaju disfunkcije ventila provodi se skleroterapija uvođenjem željeznog klorida. Također je moguće lasersko djelovanje na vene, što dovodi do njihovog brtvljenja.
   • Treća faza razvoja bolesti je najteža i zahtijeva obveznu operaciju na oštećenim venama. U ovoj fazi razvoja patologije izrezuju se safene vene zahvaćene varikoznim venama. Flebektomija vam omogućuje izvođenje operacije s minimalnim oštećenjima, ali istodobno učinkovito izlječenje proširenih vena 3. stupnja. Također je u ovoj fazi obavezno uzimanje lijekova i nošenje medicinske pletenine 3-4 klase kompresije.
  proširene vene na nozi

  Venska insuficijencija spada u kategoriju patologija koje se mogu liječiti pravodobnim posjetom liječniku. Istodobno, moderna medicina razvila je bezbolne tehnike uklanjanja zahvaćenih vena. No takvo liječenje proširenih vena zahtijevat će dulji oporavak. Stoga stručnjaci preporučuju liječenje bolesti u prvoj fazi njegovog razvoja.