Metode liječenja varikoznih vena

Proširene vene bolest je moderne urbane osobe. Gotovo svaki drugi stanovnik našeg planeta suočava se s tim problemom, a većina žena pati od proširenih vena. Ako liječenje proširenih vena ne odgodite za kasnije, onda zauvijek možete reći "Ćao! "ružne zvjezdice, modrice i pečati na nogama. Štoviše, vrijedi zapamtiti da varikozne vene nisu samo kozmetički nedostatak, već i kršenje cirkulacije krvi, što znači da predstavlja veliku prijetnju zdravlju.

Metode prevencije bolesti

Bilo koji liječnik reći će vam da je bolje spriječiti pojavu bolesti nego je kasnije izliječiti. Ako se pridržavate jednostavnih, ali učinkovitih preventivnih pravila, tada proširene vene neće biti zastrašujuće.

 • Aktivan način života najvažniji je. Do stagnacije krvi u ekstremitetima dolazi zbog sjedilačkog načina života. Ako osoba provede cijeli dan u uredu ili vozeći automobil, tada je nekoliko puta dnevno potrebno napraviti 15-minutnu pauzu za punjenje.
 • Kontrola težine - prekomjerna težina često je uzrok paukovih vena i proširenih vena na nogama. I to je razumljivo. Uostalom, cijeli teret pada na noge.
 • Kako ne biste znali ništa o proširenim venama i uklanjanju vena, trebali biste izbjegavati stalni teški fizički rad i statička opterećenja (proširene vene su bolest prodavačica i frizera koji cijeli dan stoje na nogama).
 • Prave cipele. Stalno nošenje visokih potpetica (više od 6 cm) dovodi do problema s krvnim žilama na nogama. Ostavite klinove za kratkotrajni izgled. Za radne dane bolje je odabrati udobne i ispravne cipele.
 • Praćenje uporabe hormonskih kontraceptiva. Nedostatak takve kontrole često dovodi do problema s protokom krvi i žilama.

Konzervativno liječenje proširenih vena

liječnik propisuje tablete za liječenje proširenih vena
 • Uzimanje lijekova za flebotoniku.

Tečaj obično traje dugo, ponekad i 2-3 mjeseca. Liječnik može propisati nekoliko tečajeva s prekidima godišnje. Lijekovi ne samo da pomažu u obnavljanju već bolesnih žila, već i sprječavaju oštećenje drugih.

 • Kompresijski trikotaža sastavni je dio liječenja proširenih vena, čak i nakon operacije uklanjanja vena.

Neki pacijenti preferiraju elastične zavoje od specijaliziranog donjeg rublja, ali s njima treba naučiti nositi se. Neispravno preklapanje može dovesti do poremećaja postupka liječenja. Samo liječnik odabire kompresijske čarape. To je zbog činjenice da hulahopke, dokoljenice i čarape imaju različite klase kompresije. Na primjer, 1. klasa se nosi za prevenciju, 2. - s vidljivim simptomima, 3. - s kompliciranim tijekom bolesti. Treba ponoviti da operacija vena ne isključuje nošenje specijaliziranog dresa.

Metode liječenja i operacija vena

Ako preventivne mjere ne pomažu, a proširene vene su se ipak pojavile, a s njima i bol, nelagoda i kozmetički nedostaci, onda se ne može bez savjetovanja s flebologom. Nakon temeljitog pregleda i rasprave, liječnik će odabrati jednu od metoda liječenja koja odgovara situaciji.

 • Konzervativna metoda koja uključuje upotrebu kompresijskih čarapa, masti, gelova i pripravaka, kao i posebne vježbe.

Ova vrsta liječenja primjenjiva je u početnim fazama razvoja bolesti za trudnice i za ljude kojima je operacija na venama, odnosno na venama, kontraindicirana iz zdravstvenih razloga.

 • Skleroterapija je sljedeća najtraumatičnija metoda.

Postupak se izvodi ambulantno. Liječnik ubrizgava pacijenta tankom iglom u zahvaćenu venu sklerozantom, specijaliziranim lijekom koji "lijepi" njegove zidove. Dakle, bolesna vena jednostavno prestaje raditi, a krv ide drugim putem. Liječnik napravi nekoliko ovih injekcija, ponekad pod nadzorom ultrazvučnog aparata.

 • Laserska koagulacija nije operacija vena, već spada u odjeljak uredske kirurgije, odnosno svi se zahvati rade u liječničkoj ordinaciji, ambulantno.

Zapravo je slična prethodnoj metodi, ali provodi se, naravno, pomoću lasera. Ova je opcija prikladna za liječenje velikih posuda. Cijeli postupak traje malo vremena (oko 40 minuta) i radi se u lokalnoj anesteziji. Liječnik umetne LED u zahvaćenu posudu i laserom djeluje na venu. Postupak se također provodi pod nadzorom ultrazvučnog pregleda. U sljedećim prijemima moguće je koristiti sklerozant. Nakon laserske koagulacije također je potrebno nositi kompresijske čarape.

 • Venektomija je prava operacija koja uključuje uklanjanje vena zahvaćenih bolešću.

Ova metoda radikalno rješava problem. Zbog činjenice da je medicina zakoračila daleko naprijed, a sve češće ne dolazi do venektomije, liječnici sve manje pribjegavaju ovoj metodi. Glavne indikacije za operaciju su: opsežne vaskularne lezije, trofični čirevi, kao i ozbiljni edemi i tromboflebitis. Budući da je venektomija prava operacija vena, ona se izvodi isključivo u bolnici.

Također, nakon pražnjenja, potrebno je dugo nositi kompresijske čarape, ponekad i nekoliko godina. Ne brinite se zbog uklanjanja vena. Napokon, varikozne vene uglavnom su osjetljive na potkožne žile i kroz njih je protok krvi mali (samo 10%).

Kako se vrši uklanjanje vena?

kirurg uklanja vene zbog proširenih vena

Zapravo, operacija nije tako zastrašujuća kao što bi se moglo činiti. Zadatak angiokirurga je ukloniti zahvaćene safene vene (velike i male) i blokirati protok krvi u žilama koje komuniciraju. Željeni cilj možete postići raznim metodama (Bebkokka, Narata). O načinu operacije odlučuje samo ljekar koji o tome ovisi, o težini tijeka bolesti. Tijekom ovog postupka nema velikog gubitka krvi, jer sva glavna krv teče venama smještenim duboko u ljudskom tijelu.

Postupak liječenja varikoznih vena operativnom metodom traje ne više od dva sata.

Alternativni način liječenja varikoznih vena

Hirudoterapija (liječenje pijavicama) dugo se koristi u medicinskoj praksi u liječenju proširenih vena. Štoviše, vrijedi napomenuti da je ovo vrlo učinkovita metoda.

Najvažnija i najkorisnija u ovom postupku je slina pijavica, odnosno hirudin koji se u njoj nalazi. Ova tvar pridonosi činjenici da se venska krv zaustavlja brzo zgrušavanje u pogođenim područjima, pa se stoga ne nakuplja i ne stvara krvne ugruške. Krv postaje rjeđa.

Dobro izvedenim postupkom možete se riješiti proširenih vena, bolova u nogama, edema i vidljivih kozmetičkih nedostataka. Naravno, u naprednim slučajevima pijavice vjerojatno neće pomoći, ovdje je relevantno samo uklanjanje vena. Ali u početnim fazama hirudoterapija je izlaz.

Ova neobična metoda liječenja proširenih vena ima brojne kontraindikacije: anemija, hipotenzija, hemofilija. Trudnice također ne bi trebale pribjegavati pijavicama za pomoć.

Posebno pazite na svoje zdravlje. Nemojte pokretati bolest! A ako se dogodi da vam se prikaže operacija na venama, onda je se ne biste trebali bojati, jer su moderne metode i tehnike kirurške intervencije napredovale daleko unaprijed i možete se brzo vratiti u svoj uobičajeni ritam života.