Odakle varikozne vene na nogama, što je to i kako se nositi s tim?

Proširene vene donjih ekstremiteta bolest je koju karakterizira disfunkcija vena na nogama. Može se odvijati bez vidljivih znakova ili imati jasan venski uzorak - sve ovisi o vrsti i stadiju. Sastavni dio ove bolesti je kvar venskih ventila, čija lišena, vena prestaje pravilno funkcionirati. To dovodi do pojave povećanih vena i slabe cirkulacije u nozi.

Uzroci proširenih vena

Venska se krv kreće prema gore, od prstiju do tijela, ako je proces poremećen, tada se zadržava u nogama. Srce ne može stvoriti dovoljnu silu usisavanja da podigne krv prema gore. Postoji niz mehanizama od kojih je glavni mišićna pumpa (mišićno-venska pumpa). Ventili postavljaju smjer protoka krvi - prisiljavajući ga da se kreće odozdo prema gore. Ako se pod silom gravitacije krv pokuša vratiti natrag, tada se ventili zatvaraju i neće je propustiti.

Tijekom kontrakcije mišića nogu, na primjer tijekom hodanja, krv u veni se "istiskuje" i usmjerava prema tijelu. Tijekom opuštanja mišića, vena se puni krvlju koja se "usisava" odozdo. Kvar mehanizma dovodi do proširenih vena donjih ekstremiteta.

Postoji nekoliko čimbenika koji pokreću pojavu bolesti. Podijeljeni su u 2 velike skupine:

 • Nasljedna. Neki od roditelja i bliske rodbine imaju patologiju. To je uzrok proširenih vena u 90% bolesnika.
 • Stečena. Pojavljuje se zbog štetnih učinaka provocirajućih čimbenika.

Glavni krivac je genetika. A na to su već postavljene dodatne okolnosti:

 1. profesija povezana s dugotrajnim ili sjedećim položajem (prodavači, uredski radnici, vozači, kirurzi);
 2. trudnoća kao "hormonska revolucija" u ženskom tijelu (vene se protežu i postaju uočljive, nakon poroda se ne oporavljaju uvijek i sa svakom novom trudnoćom situacija se pogoršava);
 3. bolesti zdjeličnih organa ometaju drenažu i povećavaju pritisak u venama;
 4. uzimanje hormonalnih lijekova (čineći vaskularne zidove manje elastičnim);
 5. pretjerani entuzijazam za postupke zagrijavanja (kupke, saune);
 6. povećani intraabdominalni tlak (s kroničnim kašljem ili zatvorom);
 7. težak fizički rad, nošenje teških tereta (utovarivači, pristaništa, graditelji);
 8. prekomjerna težina (veći volumen krvi - veće opterećenje na posudama);
 9. ozljede koje zahvaćaju vene i otežavaju cirkulaciju krvi;
 10. biološki čimbenici - starost, visok rast;
 11. loše navike (alkohol, cigarete)
 12. nedostatak tjelesne aktivnosti;
 13. noseći usku odjeću.

Vene odmaraju kada osoba leži, a krv kroz njih praktički teče u smjeru od nogu prema srcu. Sretni su kad rade kada im mišići aktivno pomažu u hodu. Vene su pod velikim stresom kad osoba stoji ili sjedi. Mogu li izdržati ovo opterećenje ili ne, ovisi o nasljedstvu i prisutnosti drugih provokativnih čimbenika.

Otkrili smo razloge - prijeđimo na simptome proširenih vena.

Kako se varikozne vene manifestiraju?

kako se proširene vene manifestiraju na nogama

Simptomi proširenih vena u žena i muškaraca uglavnom su slični, iako imaju male razlike.

Najočitiji simptom je prisutnostproširene vene donjih ekstremitetarazne veličine:

 1. Do 1 mm - telangiektazije ili paukove žile;
 2. od 1 do 3 mm - retikularni (zamotani);
 3. od 3 mm - proširene vene.

Nedovoljno dobar rad mišićno-venske pumpe izražava se oticanjem nogu. Počinje u donjoj trećini potkoljenice i podiže se do razine koljenskog zgloba.

Ako su noge dulje vrijeme u uspravnom položaju bez pokreta, tada krv stagnira, a njezin tekući dio "znoji se" kroz stijenku žile u okolna tkiva. Stvara se podbuhlost. U ležećem položaju, udovi ne oteknu, jercirkulacija je prirodna i lagana.

Kako razumjeti postoji li edem? Pogledajte mjesto elastike čarapa. Nakon uklanjanja ostaje trag - znači da se tekućina loše uklanja i nakuplja u tkivima.

Simptomi edema kod varikoznih vena:

 • ustati bliže sredini dana;
 • gore navečer na pozadini dugotrajnog stajanja ili sjedenja;
 • proći tijekom noći dok osoba spava;
 • ne prenose na stopalo.

Venski edem na nogama obično je popraćenosjećaj težine, što se može shvatiti kao "napetost", "zujanje" u listovnim mišićima ili u cijeloj potkoljenici.

Često može biti poremećennoćni grčevi donjih ekstremiteta. . . Razlog tome je zadržavanje venske krvi koja remeti metaboličke procese u mišićima. To uzrokuje ozbiljan grč mišića potkoljenice, koji se obično pokreće istezanjem tijekom spavanja. Čini se da noga grči, zbog čega se osoba budi.

Suha koža na nogamaposljedica je poremećaja prehrane tkiva. Otpad koji se ne uklanja krvotokom remeti normalno funkcioniranje stanica. Pokožica postaje manje elastična i gubi vlagu, što dovodi do perutanja.

Dugotrajna venska insuficijencija povećava vaskularnu propusnost. Tekući dio i krvne stanice "znoje se" kroz zid u okolno tkivo, gdje se uništavaju. Krvni pigmenti šire se ispod kože - izvana to izgledahiperpigmentacija, potamnjenje epiderme s stvaranjem smeđih mrlja.

Proces je često popraćenzgušnjavanje tkiva(induracija), koja se javlja zbog pogoršanja opskrbe krvlju i nedovoljne prehrane dulje vrijeme. U tom se slučaju obnavlja struktura kože i potkožnog tkiva, oni imaju više vezivnih vlakana i manje elastičnost. Najčešće se ovaj fenomen promatra na donjoj trećini potkoljenice iznutra.

Ako se bolest ne liječi, pogoršat će se. U kasnijim fazama pojavljuju se trofični čirevi. Dugotrajna nezacjeljujuća rana nalazi se na unutarnjoj površini donje trećine noge. Može biti otprilike veličine komada od pet kopejki ili zaokružiti cijelu potkoljenicu.

Komplikacije varikoznih vena

komplikacije nakon varikoznih vena

Upala safenskih vena, stvaranje krvnih ugrušaka i njihovo odvajanje, začepljenje plućnih arterija, promjene kože, trofični čirevi - sve su to komplikacije varikoznih vena, posljedice dugotrajne patologije.

Tromboflebitis- upala safenskih vena. U površinskim žilama stvara se krvni ugrušak, što je popraćeno upalnom reakcijom. Opasno stanje koje prijeti ući u dublje vene. Dio krvnog ugruška može se prekinuti i putovati kroz srce do pluća, blokirajući plućnu arteriju. Ovo se stanje naziva plućna embolija (PE).

Obično se tromboflebitis liječi ambulantno, ali metode liječenja ovise o stanju pacijenta i mnogim povezanim čimbenicima, koje propisuje liječnik.

Flebotromboza- stvaranje krvnih ugrušaka u dubokim venama. Komplikacija dovodi do stalnog oticanja i bolnih osjeta, prepunih odvajanja dijela tromba i razvoja PE. Liječenje flebotromboze odvija se u bolnici, uz hospitalizaciju.

PE (plućna embolija)- stanje u kojem se krvni ugrušak prekida i ulazi u plućnu arteriju. Kod tromboembolije postoji rizik od iznenadne smrti kada krvni ugrušak začepi arteriju i uzrokuje dispneju, bol u prsima i plućni infarkt.

Blokada malih grana plućne arterije može biti asimptomatska, ali imati ozbiljne posljedice. Masivna PE liječi se isključivo na intenzivnoj njezi.

Kronična venska insuficijencija (CVI)- rezultat odgođenog protoka venske krvi u nogama uslijed "kvara" mehanizma ventila.

Shematski ću to opisati na ovaj način: ljudsko se tijelo sastoji od stanica koje treba hraniti. Zbog toga svježa arterijska krv, bogata kisikom i hranjivim tvarima, dolazi u sve stanice i tkiva. Nakon što su stanice "pojele", u njima nastaje "otpad" koji se baca u vene. Venska krv se pročišćava, oksigenira i pretvara u arterijsku krv. Krug je zatvoren.

Što se događa u slučaju poremećaja cirkulacije? Odljev se odgađa i otpad se ne odlaže. Tkiva počinju patiti i pretvaraju se iz normalnih u loša (bolesna). Svi se procesi mijenjaju. Vaskularni zidovi propuštaju tekućinu, stvarajući edeme. Nastaju bolovi. S vremenom se međustanični prostor mijenja, potkožno tkivo grubi i "skuplja se", koža potamnjuje i zadebljava, pojavljuju se dugotrajni nezacjeljujući čirevi.

Hiperpigmentacija i lipodermatoskleroza- posljedice kroničnog VN. To nisu uvjeti koji ugrožavaju život, ali narušavaju kvalitetu života. Osjećaj napetosti na koži i njezin neestetski izgled je neugodan. Komplikacije se smanjuju nakon liječenja proširenih vena.

Varikozni ekcem- Upala kože potkoljenice s crvenilom i svrbežom, plačnim područjima i ljuštenjem. Izvana podsjeća na obični ekcem, samo se drugačije liječi: bez uklanjanja osnovne bolesti (venske insuficijencije), bilo koje masti neće biti učinkovite.

Trofični čir- otvorena rana koja ne zarasta dulje od 2 mjeseca. Pojavljuje se zbog poremećene prehrane tkiva. Loš protok krvi i stagnacija ograničavaju opskrbu stanica hranjivim sastojcima, što sprječava njihovo normalno umnožavanje i punjenje defekta kože novim strukturama. Nema smisla liječiti čireve samo mastima; potreban je integrirani pristup koji koristi nekoliko metoda za uklanjanje CVI.

Krvarenje iz varikoznih venamože se dogoditi čak i s lakšim ozljedama u području potkoljenice i često je teška, jeru proširenim žilama krvni je tlak viši nego obično. Lako je zaustaviti krvarenje: na ranu stavite sterilno tkivo i čvrsto ga zavijte. Ne upotrebljavajte kaiš ako je ud ukočen ili trne, popustite zavoj. Dalje podignite nogu.

Dijagnostika

kako se dijagnosticiraju proširene vene

Dijagnoza započinje konzultacijama. Liječnik otkriva je li slučaj zaista u proširenim venama i samo u njemu. U mojoj praksi bilo je slučajeva sa simptomima proširenih vena, ali oni s tim nisu imali nikakve veze. Edeme pokreću zatajenje srca, limfedem i alergije.

Klinička slika možda ne govori o proširenim venama, već o nekoj drugoj bolesti. Bolovi u telećim mišićima povezani su s aterosklerozom arterija, osteokondrozo, ravnim stopalima. Uzroci trofičnih čireva su hipertenzija, infekcija kože, moždani udar i oštećenje perifernih živaca.

Flebolog će provesti diferencijalnu dijagnostiku i postaviti točnu dijagnozu, otkriti što je uzrokovalo vaše simptome. Pouzdana dijagnostička metoda je dupleksni pregled. Pomaže razjasniti stanje krvnih žila i razviti individualne taktike za upravljanje pacijentom.

Računalna tomografija, MRI venografija, flebografija danas se rijetko koriste.

Kako liječiti?

prije i poslije liječenja proširenih vena

Liječenje uvijek treba biti sveobuhvatno. Liječnik ima na raspolaganju tri smjera:

Prvo jekompresijski elastični dres. . . To uključuje dokoljena, čarape i tajice. Svi imaju različit stupanj pritiska. Vrsta pletiva i stupanj kompresije odabiru se pojedinačno, ovisno o prirodi i stupnju patologije.

Želim napomenuti: ako ste pokušali nositi kompresijsko donje rublje, ali niste primijetili poboljšanje ili se stanje pogoršalo, tada se trebate obratiti liječniku. Možda imate neku drugu bolest osim varikoznih vena, proizvodi mogu biti loše kvalitete ili zloupotrijebljeni. Potrebno je otkriti zašto nema pozitivnog trenda.

Drugo -terapija lijekovima. . . Raspon lijekova koji smanjuju manifestacije CVI je velik. Neki su lijekovi jači, neki slabiji. Liječnik odabire lijekove, uzimajući u obzir proizvođača, doziranje, režim i njegovo trajanje.

Treće -kirurška intervencija. . . Postoji nekoliko vrsta operacija: flebektomija (uklanjanje proširenih vena kroz rezove), miniflebektomija (uklanjanje punkcijama), laserska obliteracija (lasersko zavarivanje), radiofrekventna ablacija (brtvljenje toplinom). Svaka metoda ima svoje prednosti i nedostatke, mogućnosti i ograničenja. Flebolog odlučuje koja je metoda ili njihova kombinacija prikladna za vas.